Apa Itu Varian Omicron COVID-19

Apa Itu Varian Omicron COVID-19. Orang ramai di seluruh dunia bimbang tentang varian Omicron COVID-19 yang telah mula merebak dengan pantas dan lebih merbahaya dari varian-varian sebelum ini.

VARIAN OMICRON COVID-19

Varian Omicron bagi COVID-19 atau nama saintifik nya VIRUS B.1.1.529 telah dipanggil sebagai varian kebimbangan oleh WHO berdasarkan bukti bahawa ia mempunyai beberapa mutasi yang mungkin memberi kesan kepada cara ia berkelakuan. Masih terdapat ketidakpastian yang ketara mengenai Omicron dan banyak penyelidikan sedang dijalankan untuk menilai risiko penularan, keterukan dan jangkitan semulanya.

What we know about the Omicron COVID-19 variant so far

Varian baharu seperti Omicron adalah peringatan bahawa pandemik COVID-19 masih belum berakhir. Oleh itu, adalah penting untuk orang ramai mendapatkan vaksin apabila tersedia untuk mereka dan terus mengikuti nasihat sedia ada untuk mencegah penyebaran virus, termasuk penjarakan fizikal, memakai topeng, kerap mencuci tangan dan memastikan kawasan dalam rumah mempunyai pengudaraan yang baik.

VAKSIN COVID-19 BERKESAN TERHADAP VARIAN OMICRON?

Penyelidik sedang mengkaji sebarang potensi kesan varian Omicron terhadap keberkesanan vaksin COVID-19. Walaupun maklumat masih terhad, WHO percaya andaian munasabah bahawa vaksin yang tersedia pada masa ini menawarkan beberapa perlindungan terhadap penyakit yang teruk dan kematian.

Ia juga penting untuk divaksinasi untuk melindungi daripada varian lain yang beredar secara meluas, seperti Delta one. Apabila tiba giliran anda, pastikan anda mendapat vaksin. Jika vaksinasi anda melibatkan dua dos, adalah penting untuk menerima kedua-duanya untuk mendapat perlindungan maksimum.

BAGAIMANA MENCEGAH JANGKITAN OMICRON COVID-19?

Unutk mencegah penularan wabak Omicron Covid-19 ini memerlukan beberapa langkah penting untuk mengelakkan anda dan keluarga dijangkiti seperti :

  1. Pakai topeng yang menutup hidung dan mulut anda
  2. Pastikan tangan anda bersih apabila anda memakai dan tanggalkan topeng anda.
  3. Jaga jarak fizikal sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain.
  4. Elakkan ruang pengudaraan yang buruk atau sesak.
  5. Buka tingkap untuk meningkatkan pengudaraan di dalam rumah.
  6. Basuh tangan anda dengan kerap.
  7. Apabila tiba giliran anda, dapatkan vaksin. Vaksin COVID-19 yang diluluskan oleh WHO adalah selamat dan berkesan.

MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut berkaitan Varian Omicron COVID-19, Anda boleh terus ke laman web rasmi UNICEF di pautan [Klik Disini]

Klik Disini untuk lagi informasi, semakan dan permohonan untuk anda.

Leave a Comment