AJL 38 ANUGERAH JUARA LAGU 2024

AVvXsEjL 8KS0ZSqAsAgALJCbIvqNZI70G6dirDAE9n539 I6H6UcptWzZVnD5 mloPdF7F1oJKPwl6 u3OJ4Ws4t7y39UzAd6fSTBv GysC7YGqGNLK5OtUYupvZ1dGFtDhEhUZj YSQCzsxIG45zVChu3b7xB Bi M24kQmQn RQ1dlKcS IyTbXCl 5KtYE=w512 h640

Lagu yang berjaya merangkul gelaran Juara Lagu dan membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM100,000 beserta trofi bakal terjawab pada malam ini. Anda boleh menonton siaran langsung anugerah tersebut dari Axiata Arena Bukit Jalil bermula 9.00 malam di TV3 atau strim secara eksklusif di www.tonton.com.my atau aplikasi Tonton. Jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan penampilan terbaik daripada bakat-bakat tempatan!

Sejak penganjurannya, Anugerah Juara Lagu (AJL) bermatlamat untuk memartabatkan lagu terbaik pada setiap tahun. Muzik dan AJL sudah sebati sepanjang penganjurannya yang meraikan kepelbagaian genre muzik. Selain itu, AJL juga merupakan platform untuk pengkarya muzik Malaysia menyerlahkan bakat dan kreativiti mereka selain menjadi perantara menghubungkan peminat dengan penyanyi kegemaran mereka yang menyaksikan evolusi AJL selama 38 tahun. 

AJL ialah acara tahunan gilang – gemilang yang dinanti-nantikan oleh peminat muzik! Tahun ini, AJL 38 bakal menjadi AJL paling ikonik yang sentiasa hangat diperbualkan hingga bila-bila masa. Ia akan membuatkan peminat tegar mengimbau kembali kegemilangan AJL dan terus meraikan bakat – bakat muda yang berkolaborasi dengan penyanyi ‘senior’.

Tahun ini, AJL 38 mengetengahkan tema ‘MUZIKAVERSE’, gabungan dua perkataan iaitu MUZIK dan MULTIVERSE dimana kita menggabungkan dunia yang berbeza antara penyanyi, penulis lirik dan komposer dalam mencipta sebuah karya lagu yang baharu. 

Malam anugerah menggandingkan dua ikon pengacara yang berkarisma iaitu Sherry Alhadad dan Alif Satar. Karpet Merah dihoskan oleh Fizi Ali dan Fiza Frizzy yang disiarkan di TV9 pada pukul 8.30 malam. 

AJL 38 menyaksikan 12 buah lagu bakal berentap untuk merangkul gelaran Juara Lagu, Tempat Kedua, Tempat Ketiga, Vokal Terbaik dan Persembahan Terbaik. Penonton juga boleh mengundi untuk 2 kategori iaitu Persembahan Terbaik melalui  undian di www.tonton.com.my/AJL38  dan Penyanyi Pilihan Alha Alfa dengan hanya dengan mengimbas QR Kod yang tertera di kaca TV.

AJL 38 membuka tirai dengan persembahan yang sangat bertenaga dengan konsep ‘girl band’ yang menggandingkan dua vokalis iaitu Shila Amzah dan Vanessa Reynauld, dan julung kalinya persembahan pembukaan dengan lagu medley antarabangsa dan tempatan. Sissy Iman sebagai pemain keyboard dengan 3 pemain muzik muda yang berbakat besar iaitu Naimi Daini (drum), Tasneem Bolhasan (bass) dan Anis Kalisa (gitar). Interlude AJL38 pula dijayakan oleh 3 penyanyi hebat iaitu Datuk Zainal Abidin, Ella dan Dayang Nurfaizah.

AVvXsEjRM yHvKh5K0ObyQY8wF2wiiC3rvT2bZOJrd4N7iu15fDFbjlbaNQw4jOFUXDMaGjmlPDEJA KDkV90emcVZ0KCcpM19YdZHZKD Ldco6snC8zuJ7ZfSGVGywU080LLkIMJnlhOOoMI Nw814us0SI I0ijSpbQF kND1sCy9Q1Bnaj WO2TsfW8YO8 g=w640 h426

AJL 38  dibawakan khas oleh Alha Alfa sebagai penaja utama Tampil berbeza bersama Alha Alfa, Perbezaan itu Keunikan Kita.” “Digayakan oleh Applecrumby, Kayangan Yang Mampu.”Rakan Penaja Panadol, Diserap 2 kali Lebih Cepat.”Kolaborasi bersama Anker, Teknologi Terkini, Menjana Generasi Bijak Malaysia.”Hot FM sebagai rakan radio. OhBulan!, XTRA dan Seismik sebagai rakan digital.

Selaku penaja utama AJL 38 kali ini, Alfa Alfa mengeluarkan set eksklusif Muzikaverse Alha Alfa dengan 4 koleksi premium, menjanjikan solekan tampak lebih sempurna dan menawan. Collagen Serum Foundation, Gabungan Lip Oil dan Lip Booster juga Egg Brush, kini hanya dengan RM159.90 sahaja. Cara pembelian dengan hanya mengimbas QR kod yang tertera di kaca TV pada malam AJL nanti.

Bagi menghangatkan lagi AJL 38, Applecrumby, jenama produk bayi popular memperkenalkan Applecrumby AJL Baby Theatre dimana buat pertama kalinya disediakan bilik istimewa yang baby friendly untuk menonton AJL. Layanan VIP yang sungguh istimewa ini adalah eksklusif untuk 10 KOL ibu bapa dan bayi mereka serta 10 pemenang yang terpilih menerusi peraduan Gaya Applecrumby. Mereka dapat menyaksikan siaran langsung AJL 38 di Applecrumby AJL Baby Theater yang disediakan khas di Axiata Arena Bukit Jalil bersama-sama dengan anak kecil mereka. Applecrumby turut menyediakan tempat menukar lampin dan bilik menyusu bayi yang dilengkapi dengan produk Applecrumby untuk keselesaan mereka.

Penjualan tiket AJL 38 telah bermula dari 5 Feb 2024 hingga 3 Mac 2024 di laman web www.tonton.com.my dengan jualan melebihi 8000 tiket Kategori front seat hanya terhad kepada 200 tiket habis terjual dalam masa 48 jam.  Kategori front seat akan diberikan tempat duduk paling hadapan di Arena, malahan mereka juga diberikan keistimewaan untuk merasai pengalaman karpet merah dan Photobook edisi khas AJL 38. 

Peminat juga boleh membeli barangan eksklusif AJL 38 termasuk T-shirt eksklusif AJL 38 (RM39), tote bag AJL 38 (RM25) dan lanyard AJL 38 (RM15). 

AVvXsEjWok67CWpzbT50O4PBXnKBKYGJPRfKRA4I6SILvPk5SFw1C OrRhf828TUJ92Fa9BkqfFaU OXGbFAuIaokfiZ7dpgcUszxJUtLORTXuBzn8v7W3teH6Fhe9ojVdZWYYHuMQQbCKLNdm2Zo1vLAtvuQGZeQAw5WQCjzkbwfoIjvX4R649o608iUgq3geo=w640 h426

Berikut ialah senarai 12 buah lagu yang bertanding di Anugerah Juara Lagu 38:

LAGU PENYANYI KOMPOSER PENULIS LIRIK
Jangan Mati Rasa Itu Aina Abdul Aina Abdul Aina Abdul
Bintang  Hael Husaini Hael Husaini Hael Husaini
Sutera Aisha Retno Aisha Retno & MFMF Aisha Retno
Hasrat Amir Jahari Amir Jahari Amir Jahari
Inilah Jalannya Masdo Noh Salleh  Noh Salleh
Darah Marsha Milan Naim Daniel & Firdaus Rahmat Naim Daniel & Firdaus Rahmat
Waktu Hasif Upin &

Ziana Zain

Iqie Hugh, John Jeeves & Firdaus Rahmat Iqie Hugh, John Jeeves & Firdaus Rahmat
Astana Ernie Zakri Omar K, Shazriq Azeman, Ernie Zakri & Syamel Omar K, Shazriq Azeman, Ernie Zakri & Syamel
Kucuma  Wany Hasrita & Afieq Shazwan A.Ramlie & Ezra Kong A.Ramlie & Ezra Kong
Kalam  Shiha Zikir  Iqie Hugh, John Jeeves & Firdaus Rahmat Iqie Hugh, John Jeeves & Firdaus Rahmat
Selagi Ku Ada Khai Bahar & Nabila Razali Amylea Amylea
Santai  Naqiu Faizal Tahir Faizal Tahir

 

Senarai kategori anugerah dan hadiah:

Kategori Hadiah Pemenang
Juara Lagu RM 100,000 dengan trofi Hasrat

Komposer/Penulis Lirik/Penyanyi: 

Amir Jahari

Tempat Kedua RM 50,000 dengan trofi Sutera

Komposer: Aisha Retno & MFMF

Penulis Lirik / Penyanyi: Aisha Retno                                                                                        

Tempat Ketiga RM 30,000 dengan trofi Jangan Mati Rasa Itu

Komposer/Penulis Lirik/Penyanyi: 

Aina Abdul

Vokal Terbaik  RM 12,000 dan trofi Jangan Mati Rasa Itu – Aina Abdul
Persembahan Terbaik  RM 12,000 dan trofi Sutera – Aisha Retno
Penyanyi Pilihan Alha Alfa RM12,000 dan trofi Jangan Mati Rasa Itu – Aina Abdul

Sidang produksi AJL 38 diketuai oleh Russell Mark Rodrigues, Ketua Unit Produksi, Penjenamaan dan Hiburan TV3, Shazreena Mohd Kassim sebagai penerbit eksekutif dan Shahrizan Razalli sebagai penerbit.

 Barisan juri profesional Anugerah Juara Lagu 38 diketuai oleh Datuk Mokhzani Ismail, dan disertai oleh Dato’ Wah Idris, Dato’ Acis, Azlan Abu Hassan, Jari, LY, Noryn Aziz, Ad Samad, Efry Arwis, dan Adlin Aman Ramli. 

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini tentang program TV3, layari www.xtra.com.my dan ikuti laman media sosial rasmi Facebook, Instagram & Twitter di @TV3Malaysia. Gunakan #AJL38  #muzikaverse untuk menghangatkan lagi perbualan di platform media sosial. 

Leave a Comment