AQEESH ALEEYA KEMBALI DENGAN SINGLE ‘LELAH’

AVvXsEh4N3lT mqGunGPPjG6lji5fvU5yxPhq0I3Sz1sHpXOECxRgzbl 8PtotmRnqTVLblh7R8HCCN3DUVvcISiNIptce8X5mKQjsO9c8rbrzypb2cw9v4rr93rYZaSZYEMiJ GV1ytCaPHcYC9spZ yxG2FnoddkpxSLGalYw4NOvmRt00zBEMgrWxQ8KNz7U=w361 h361

Bakat penyanyi muda ini tidak boleh disangkal lagi. Sejak berusia 9 tahun lagi, Aqeesh Aleeya, atau nama sebenarnya Nur Balqis Aleeya Shahrom, 20 telah mula berjinak-jinak di dalam industri hiburan tanahair. Beliau pernah menyertai pertandingan ‘Bintang Kecil 2013’ dan selepas itu, turut beraksi dalam pertandingan ‘Bintang Kecil 2014’, di mana Aqeesh telah berjaya dinobatkan sebagai naib juara.

Pada tahun 2017, Aqeesh menjuarai pertandingan bakat dalam talian ‘Bakat Ohsem Malaysia’ (BOM) 2017 anjuran hurr.tv ketika berusia 13 tahun. Sejurus selepas kemenangan itu, Aqeesh mengeluarkan single sulung berjudul “Aku Malu” ciptaan komposer ternama, DJ Fuzz dan Hez Hazmi.

Pada tahun 2022, Aqeesh tampil dengan single ke-2 berjudul, “Kau Ada”, sebuah lagu duet bersama Momo, salah seorang anggota kumpulan Unknown yang popular dengan lagu “Jangan Marah (Baby Sayang)”.

Kemunculannya dalam program realiti nyanyian ‘Terpaling Juara’ yang disiarkan di TV3 pada 2022 mencuri perhatian ramai. Di bawah bimbingan artis dan komposer muda berbakat, Akim Ahmad, Aqeesh berjaya mara hingga minggu ke-6 program realiti tersebut.

Bakat istimewa dan kualiti vokal yang dimiliki Aqeesh mendorong Nova Music untuk mengambil Aqeesh sebagai artis rakaman di bawah naungan syarikat rakaman tersebut. Single ke-3 Aqeesh dan yang pertama di bawah Nova Music berjudul “Retak” diterima baik pencinta muzik tanahair dan berjaya menembusi Top 30 carta ‘era 40’ dan ‘Suria Top 40’. Lagu tersebut turut menjadi lagu tema utama drama bersiri popular, ‘Rindu Kasih’.

AVvXsEh2wz3emxi5L8Q0TCoUZlEaq LgPwUvdb5 aVaDevIujywwpUjc4qWZP378PLR8zsa0d7E JSxKdKnldlUeITFXGlUPqO7Dcs41WZjX9Qou WX6J3v64FkzK0fsb2E4HyI04n rwXAP1KbCGSuKnGlLvUmIhr SQja3DnBkcRtS fUP8m1p6ED 5ZuW6Vw=w555 h375

Terbaharu, Aqeesh muncul dengan single ke-4 berjudul “Lelah” hasil ciptaan sepenuhnya oleh komposer ternama, Sharon Paul dan Mim Hamzah.

Menurutnya, lagu “Lelah” adalah single bergenre balada dengan gabungan muzik moden dan klasikal.

“Lagu ini mengisahkan tentang perasaan seseorang perempuan yang sudah penat ataupun lelah dengan hubungan bersama pasangannya yang selalu menyakitinya dan menghancurkan hubungan ini.

“Bagi saya, semua single yang pernah dihasilkan mempunyai kelebihan tersendiri dan untuk lagu Lelah ini kelainannya adalah ia diselitkan sikit gabungan muzik moden dan klasikal,” katanya.

Berkongsi lanjut mengenai lagu “Lelah”, Aqeesh mengakui bekerjasama dengan komposer Sharon Paul adalah pengalaman yang cukup berharga.

“Antara pengalaman berharga merakamkan single ini adalah saya dapat bekerjasama dengan komposer terkenal Sharon Paul yang banyak memberikan ilmu baharu ketika merakamkan lagu ini.

“Ini kali kedua saya bekerjasama dengan Sharon. Dia sangat baik dan senang bekerjasama dengannya.

“Cabarannya ialah sehari sebelum rakaman lagu ini saya mengalami demam dan selesema. Selain itu, saya perlu bergegas selepas kuliah dari kampus di Negeri Sembilan ke studio rakaman di KL,” katanya.

AVvXsEhH UVLq6wahNO3MXEu 0chsgrO wP PBO4ADyTBgwptJGXlCzICSxP ieiGbpD4REGB zbyn3t6HcOtSxqZA arsheMGUuNQc3lEgTQeX9BguHfSyRVX9KcgQprVen np9h JOBiO4DWjq02Uy9 dR8NEjbkKNngWv4D6Z hbCqefbSLcxKiK6aJFBN1M=w570 h378

Menariknya, lagu “Lelah” turut tersenarai antara lagu tema drama rantaian ‘Rindu Kasih 2’ yang kini bersiaran setiap hari Isnin hingga Khamis jam 10 malam dalam slot Samarinda di TV3. Drama bersiri 20-episod ini yang merupakan kesinambungan drama rantaian ‘Rindu Kasih’ menampilkan bintang-bintang utama, Ummi Nazeera, Izzue Islam dan Fazlina Ahmad Daud. Pelbagai video berkaitan episod 10 drama ‘Rindu Kasih 2’ telah mencatat sejumlah 8.6 juta tontonan di TikTok!

“Harapan saya untuk lagu Lelah adalah semoga lagu ini dapat diterima oleh semua orang dengan hati terbuka dan dapat faham perasaan yang saya cuba sampaikan melalui lagu ini. Selain itu, saya berharap pendengar dapat juga mengaitkan perasaan dan emosi mereka menerusi lagu ini,” katanya mengakhiri bicara.

Single “Lelah” nyanyian Aqeesh Aleeya yang diterbitkan Nova Music kini boleh distrim di semua pelantar penstriman muzik. Video muzik rasmi “Lelah” juga boleh ditonton di saluran YouTube Nova Music Videos di pautan ini https://youtu.be/Sx7EWMNJJio?si=Npub9vWPaemkaSjw

Penafian! – Artikel yang disiarkan dan dikongsi di laman web MyPermohonan serta artikel berkaitan dengan "AQEESH ALEEYA KEMBALI DENGAN SINGLE ‘LELAH’" adalah ringkasan daripada sumber asal. Pihak kami tiada kaitan dengan agensi kerajaan, syarikat ataupun pengeluar posting asal. Untuk maklumat lanjut sila ke halaman Penafian.

Leave a Comment