SENSASI HANGAT DALAM ‘HEAT’: ALYPH MENYENTUH HATI PEMINAT MUSIKNYA

Alyph 05 07353 PhotobyAllIsAmazing scaled

Penyanyi rap serba boleh asal Singapura, ALYPH, telah kembali dengan projek terbarunya yang berjudul ‘HEAT’. Single ini merupakan karya kedua dari beliau untuk tahun 2023, yang dirilis setelah kesuksesan single ‘CHECK’ pada bulan Februari.

Sama seperti dalam single sebelumnya, ‘HEAT’ juga mengambil inspirasi dari kehidupan sehari-hari ALYPH. Namun, kini lagu ini membawa kita lebih dalam ke dalam pemikiran seorang pejuang hip-hop yang telah mencapai kejayaan yang mengagumkan.

Walaupun berada di puncak karier, terkadang kita perlu berhenti sejenak dalam menjalani kehidupan. ALYPH ingin menyampaikan pesan bahwa berhenti sejenak dan merenung bukanlah hal yang buruk. Yang lebih penting adalah bagaimana kita terus bergerak maju, menjaga energi untuk digunakan saat yang tepat. Dalam usaha untuk menyampaikan pesan ini kepada penggemarnya,

ALYPH akan mengadakan konsert eksklusif yang akan menghibur semua penonton. Jadi, mari bergabung dengan kami dalam konsert yang akan datang dan rasakan sendiri kehangatan ‘HEAT’ oleh ALYPH. Jangan lewatkan kesempatan untuk menikmati pertunjukan musik yang memukau ini!

HEAT ialah tentang mencari tenaga selepas berehat untuk seketika,” jelas ALYPH. “Ini adalah perkara biasa – setiap kali saya mahu pergi bekerja, atau melakukan sesuatu, saya perlu diberikan semangat, untuk bersiap sedia buat hari tersebut.”

Alyph AIS09488 PhotobyAllIsAmazing scaled

Walaupun tajuknya mungkin menggambarkan sesuatu yang panas, ‘HEAT‘ seumpama kereta laju yang menelusuri persekitaran yang tidak dikenali. Setiap hari menawarkan sesuatu yang baru buat ALYPH – dia perlu membawa kehangatan, tetapi dia mesti melakukannya dengan tujuan yang betul.

“Tuhan menguji / mental pernah trip / badan pernah trip/ tapi aku switch / get a grip,” nyanyi beliau dalam rap Bahasa Melayu dengan selingan piano dan rentak ‘trap’. Garis ini menjelaskan bagaimana beliau melihat ujian kehidupan sebagai ujian keyakinan dan kewaspadaan. Malah apabila dia keletihan, dia harus melatih dirinya untuk menukar tenaganya supaya meningkat kembali untuk langkah seterusnya.

Kemudian di dalam lagu, beliau mendedahkan bahawa tenaga beliau datang daripada semangat serta keinginan seseorang yang pernah bermula dari bawah atau “rookie energy”, seperti yang beliau sebut dalam ayat permulaan – even as he continues to perform at the top of his game. “Ini bukan tentang membuktikan diri kepada sesiapa. Ia adalah tentang tidak mahu menjadi selesa kerana sentiasa ada sesuatu yang lebih besar yang saya mahu capai untuk diri sendiri,” katanya.

image 6

“Ada banyak lagi yang boleh saya sumbang kepada ruang dan industri ini, lebih banyak cerita yang boleh saya ceritakan dan lebih banyak orang yang boleh saya capai. Tiada ‘tujuan’ tertentu yang saya mahu kecapi. Saya hanya mahu menjadi lebih besar dan lebih baik.”

Bagi peminat ALYPH, mereka boleh mengharapkan lebih banyak lagi daripada bintang ini sesuai dengan perancangan yang ada di balik tabir. Walaupun ‘HEAT’ hanyalah single kedua buat tahun ini, terdapat banyak lagi yang akan muncul. “Ia berasa seperti saya sedang berlatih secara konsisten dan diam,” dedah beliau. “Sekarang, saya bersedia untuk menunjukkan kepada dunia apa yang saya boleh lakukan.” Pada tahun 2023, ALYPH membawa kehangatan yang hebat secara santai dengan hasil luar biasa.

Video muzik untuk HEAT akan berada di YouTube pada 22 September, 9 malam.

Leave a Comment