PELANCARAN GLOBAL GREEN SMART PLANET & PROJEK-PROJEK MALAYSIA

230906 GSPM 110

Green Smart Planet telah secara rasminya melancarkan global platform internet ekosistem ekonomi industri pintar dan hijau pertama di dunia bersamaan dengan projek pembangunan bandar hijau & pintar komprehensif pertama di Malaysia. Pelancaran ini berlangsung di Pusat Perdagangan & Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC), Kuala Lumpur. Majlis tersebut telah dihormati dengan kehadiran YAB Dato’ Sri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri Malaysia sebagai tetamu kehormat, serta YB Tengku Datuk Seri Utama Zafrul, Menteri Pelaburan, Perdagangan & Industri Malaysia yang turut hadir sebagai tetamu istimewa. Mereka berdua telah merasmikan upacara pelancaran ini dan menyaksikan penandatanganan Memorandum Persefahaman (MoU) antara Green Smart Planet dengan empat syarikat terkemuka Malaysia.

GREEN SMART PLANET – PLATFORM EKOSISTEM INDUSTRI HIJAU & PINTAR

Green Smart Planet adalah platform ekosistem industri hijau dan pintar pertama dan satu-satunya di dunia yang beroperasi dengan jangkauan antarabangsa, menyokong aktiviti dalam talian dan luar talian merentas sempadan. Platform ini mengintegrasikan aplikasi sembilan tingkah laku ekonomi utama yang terlibat dalam pembangunan Bandar Hijau dan Pintar, termasuk ‘Pembangunan Harta Tanah’, ‘Perancangan & Reka Bentuk’, ‘Perolehan Antarabangsa’, ‘Pembinaan & Kejuruteraan’, ‘Operasi Perkhidmatan’, ‘Peluang Pelaburan’, ‘Perkhidmatan Profesional’, ‘Keusahawanan & Inovasi’ dan ‘Kerjasama Industri & Universiti’. Green Smart Planet beroperasi melalui model platform berdasarkan keahlian, berkomitmen untuk menyediakan pengguna korporat global seperti pemaju harta tanah, organisasi perancangan bandar, agensi kerajaan, pengilang, institusi penyelidikan dan lain-lain, perkhidmatan dan aplikasi eksklusif. Platform ini membantu pengguna korporat dalam memperluas peluang pasaran antarabangsa, meningkatkan keberkesanan perpadanan perniagaan, mengurangkan kos transaksi, memendekkan kitaran tunai, dan memudahkan transaksi perniagaan merentas sempadan melalui empat nilai utama yang ditawarkan oleh Green Smart Planet.

Green Smart Planet menganjurkan empat nilai utama kepada pengguna korporat dalam Platform.

  1. Menggunakan Renminbi (RMB) sebagai mata wang harga, transaksi, dan penyelesaian untuk urus niaga perniagaan merentas sempadan yang dijalankan di dalam Platform. Inisiatif ini mengurangkan kos penukaran  dan mengurangkan risiko ketidakstabilan kadar pertukaran matawang bagi aktiviti ekonomi pasaran global dalam pembangunan Bandar Hijau dan Pintar. Selain itu, platform bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan pihak ketiga global untuk menawarkan penyelesaian kewangan mata wang dua hala kepada pengguna korporat untuk mengurangkan tekanan aliran tunai.
  2. Melaksanakan aplikasi Ekonomi Berkongsi dalam kesembilan tindakan ekonomi utama yang terlibat dalam pembangunan Bandar Hijau dan Pintar. Berkomitmen untuk mengurangkan kos projek secara keseluruhan dan memaksimumkan faedah ekonomi kepada kedua-dua belah pihak, melambangkan prinsip manfaat bersama di luar transaksi tradisi.
  3. Menyediakan Perkhidmatan Tambahan Eksklusif Titik Ke Titik oleh Clement & Associates. Perkhidmatan ini menghubungkan pengguna korporat kepada perunding profesional di seluruh dunia untuk memenuhi keperluan mereka yang khusus, sasaran objektif atau subjek yang ditetapkan. Pencocokan perniagaan satu lawan satu ini membantu kejayaan urus niaga di kalangan pengguna korporat.
  4. Melaksanakan Kajian Keselamatan Berdiri Sendiri bagi setiap pengguna korporat, dengan laporan kajian keselamatan berdiri sendiri yang disediakan oleh firma guaman profesional dari seluruh dunia, untuk memastikan keaslian maklumat dan kandungan semua pengguna di platform, menanamkan rasa kepercayaan dan kredibiliti.

230906 GSPM 117

Green Smart Planet mengadaptasi model operasi kebangsaan yang disahkan untuk menetapkan platform eksklusif bagi pihak-pihak berkepentingan dalam pengembangan Kota Hijau dan Pintar di berbagai negara, menghubungkan platform-platform eksklusif ini untuk mencapai liputan global yang komprehensif dan mengatasi masalah perhubungan industri global dan sumber daya yang terputus.

Sebagai tambahan kepada sembilan aplikasi tindakan ekonomi utama, Green Smart Planet memperkenalkan aplikasi “Global Centre” antarabangsa, yang memastikan semua pihak berkepentingan industri turut terlibat dalam pembangunan Bandar Hijau dan Pintar – dikemas kini dengan berita industri masa nyata, maklumat pasaran dan banyak lagi. Ia menampilkan pusat pembidaan & tender antarabangsa dan platform dagangan global untuk mengendalikan perolehan antarabangsa, maklumat pembidaan kejuruteraan, dagangan barangan lebihan, dagangan peralatan terpakai, perdagangan tumbuhan hijau dan lain-lain maklumat perdagangan.

Green Smart Planet memperkenalkan “Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa” yang mengintegrasikan penimbang tara dan peguam dari seluruh dunia. Ia menyelaraskan proses timbang tara antarabangsa yang tradisional dan kompleks, membolehkan perbicaraan rentas sempadan dalam talian, dengan jangka masa purata 7 hari bekerja untuk mencapai keputusan, dan boleh dikuatkuasakan di 157 negara anggota Konvensyen New York. Ini mempercepatkan penyelesaian sengketa perniagaan antarabangsa dan pertikaian perdagangan rentas sempadan dengan cekap.

Green Smart Planet mengatasi masalah sensitif “keamanan data nasional” yang telah menarik perhatian global. Server pusat dan pengaturan awan tepi untuk Global Centre Date yang terletak di Multimedia Super Corridor, Malaysia. Namun, dengan server “pangkalan data bebas” disediakan di setiap negara masing-masing untuk menyimpan data pengguna korporat tempatan dengan selamat, mengurangkan risiko yang berkaitan dengan sempadan bidang kuasa.

230906 GSPM 112

PROJEK PEMBANGUNAN BANDARAYA HIJAU & PINTAR KOMPREHENSIF BERTARAF DUNIA PERTAMA MALAYSIA

Green Smart Planet telah melesenkan rakan kongsinya di Malaysia untuk membangunkan Projek Perintis Kluster Inovasi Perindustrian Hijau dan Pintar pertama di dunia. Projek ini bertujuan untuk membangunkan “Pusat Data Pengkomputeran Awan Planet Pintar Hijau Pintar”, “Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Planet Pintar Hijau”, “Pusat Pameran Pengalaman Gaya Hidup Planet Pintar Hijau”, “Pusat Runcit Isi Rumah Planet Pintar Hijau”, dan juga 32 kelompok “Pangkalan Inovasi Perindustrian Masa Depan Planet Pintar Hijau” di atas tanah seluas 407 ekar yang mendapat perintah pembangunan untuk pembangunan projek komersial dan kediaman yang terletak di Zon Ekonomi D Johor Iskandar Malaysia. Projek itu dijangka menyumbang nilai pembangunan kasar sebanyak RM 60 bilion dan bertujuan untuk menjadi bandar contoh bagi membuktikan bahawa pembangunan bandar yang menitikberatkan keprihatinan terhadap alam sekitar, inklusif dari segi sosial dan cergas dari segi ekonomi menyumbang kepada kualiti hidup yang lebih baik sambil memelihara planet ini untuk generasi akan datang.

PERUNTUKAN HASIL SEBAHAGIAN KEPADA ORGANISASI BUKAN UNTUNG

Green Smart Planet juga mengumumkan bahawa sebahagian daripada hasil Green Smart Planet akan diperuntukkan untuk menyokong perbelanjaan operasi jangka panjang lima organisasi bukan untung bertaraf dunia, termasuk ‘Global Think Tank’, ‘Global Green & Smart City Institut Penyelidikan Pembangunan Industri’, ‘Yayasan Pembangunan Bandar Hijau & Pintar Global’, ‘Yayasan Keusahawanan Belia Dunia’ dan ‘Yayasan Penjagaan Kanak-Kanak Perang Dunia’.

 

Leave a Comment