TRANFORMASI DATO’ SRI ALHA ALFA

rsz mrxh2288

Pengasas kosmetik yang terkenal, Datuk Seri Alha Alfa, kini mempersembahkan single sulungnya dengan penuh semangat, turut melibatkan kehadiran pelakon dan penyanyi terkenal, Zara Zya. Kolaborasi ini disusun untuk merayakan persahabatan mereka yang telah berkembang kukuh selama hampir sembilan tahun.

Sebagai pemula bicara “Syukur Alhamdulillah, pertama sekali terima kasih buat kesemua rakan media dan teman-teman artis dan yang sudi hadir pada sidang media pada hari ini.

“Selain giat menjalankan pelbagai aktiviti bersempena Anugerah Juara Lagu Ke-38 (AJL38) sebagai penaja utama, ‘Title Sponsor’ bagi konsert Mahalini pada Februari tahun hadapan, ‘Year End Sale’, keluaran terbaharu Alha Alfa Cosmetics, saya juga teruja untuk membuat beberapa pengumuman istimewa buat semua.

Gradient Lips Edition

Produk Alha Alfa kini berada di awan biru melalui kolaborasi sulungnya bersama syarikat penerbangan Air Asia Shop melalui produk terbaharu iaitu Lip Matte Gradient Lips Edition.

rsz mrxh2203

Malaysia Book of Records (MBR)

‘Jenama’ Alha Alfa Cosmetics turut melakar sejarah dengan mencatat rekod memasuki MBR sebagai Highest Latitude Cosmetic Demonstration (Demonstrasi Kosmetik Latitud Tertinggi), serta pemegang rekod bagi kategori ‘individu’, Yang Berbahagia Dato’ Sri Alha Alfa sendiri untuk gelaran yang sama, Highest Latitude Cosmetic Demonstration.

Perfume Alha Alfa (AA) X Umie Aida

Alha Alfa Cosmetics juga berbangga memperkenalkan keluaran terbaharu minyak wangi eksklusif bersama primadona filem Melayu, Datin Seri Umie Aida, Perfume AA X Umie Aida, dan juga rangkaian Perfume AA sendiri.

Single ‘Cinta Agung’ feat. Zara Zya

Mungkin ramai yang tidak sedar di luar sana, Dato’ Sri Alha Alfa mempunyai bakat dalam bidang nyanyian dan pernah menghasilkan single sebelum selain pernah berduet, katanya, “Idea disebalik penghasilan single ini timbul secara santai, secara jujurnya saya tidak mempunyai tujuan khusus untuk menghasilkan lagu ini. Dan untuk pengetahuan semua, saya dan Zara Zya gemar berkaraoke, kami mempunyai beberapa kenalan rapat yang digelar ‘geng karaoke’, dan kebetulan juga, saya berkawan baik dengan Yuka Kharisma yang merupakan seorang penyanyi dan komposer terkenal. Pernah saya berseloroh meminta beliau menciptakan sebuah lagu dan tanpa diduga Yuka beritahu beliau telah menyiapkan sebuah single untuk saya, lantas saya terima pelawaan tersebut dan mengajak Zara Zya untuk berduet bersama. Hakikatnya lagu ini sudah pun dihasilkan hampir setahun yang lalu. Kini, tiba masa kami luncurkannya.

rsz mrxh2189

Alha Alfa Cosmetics (AAC) Mendunia

Keberadaan jenama AAC sudah pun menembusi pasaran antarabangsa, selain negara Singapura dan Brunei, produk AAC mempunyai peminat setianya di bumi Indonesia. “Berdasarkan DM (mesej terus) yang diterima, AAC mendapat tempat di hati pengguna Eropah dan Timur Tengah, mereka memuji kualiti produk kami malah meminta membuka cawangan di sana, tetapi pada tahun hadapan kami akan mula beroperasi secara rasmi di Indonesia.

Diari Hati Dato’ Sri Alha Alfa

Sebagai seorang usahawan kosmetik berjaya yang kini boleh dianggap sebagai selebriti, “Saya hanyalah seorang usahawan biasa dan masih banyak lagi yang saya harus pelajari. Hakikatnya, saya tidak mempunyai yang ‘niat khas’ untuk menampilkan ‘sisi lain Alha Alfa’, apa yang saya lakukan hanyalah bertujuan memeriahkan lagi industri hiburan tanah air.

“Mengenang kembali permulaan sebagai seorang MUA (jurusolek artis), ramai rakan selebriti yang memberi sokongan, kepercayaan mereka berikan tidak mampu saya balas. Oleh itu, saya beranggapan, dengan cara menaja anugerah-anugerah seperti AJL38 dan Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) merupakan cara saya mengungkapkan terima kasih kepada sebuah industri yang amat bermakna kepada saya.

“Sebagai contoh, penghasilan single bersama Zara Zya ini merupakan penghargaan saya terhadap beliau yang banyak membantu dan memberi sokongan sebagai seorang sahabat, biarlah ia diabadikan menerusi sebuah karya yang indah.

“Saya seorang yang sukakan cabaran, tetapi saya sendiri tidak berani untuk melakukannya. Namun apabila diasak oleh rakan-rakan terdekat, saya akan menyahut cabaran tersebut.

“Fokus utama saya kini adalah Alha Alfa Cosmetics (AAC), dengan memastikan jenama kami dapat bersaing dengan jenama antarabangsa yang terlebih dahulu bertapak di industri kita.

“Dengan momentum yang ada pada jenama AAC, saya dan keluarga besar Alha Alfa Rich Legacy (AARL) berimpian untuk meletakkan AAC ebagai jenama kecantikan nombor satu di pasaran Malaysia.

“Dan andai benar kini saya dilihat sebagai seorang selebriti, mudah-mudahan saya dikenali dan diingati kerana kehebatan produk kosmetik yang saya hasilkan, dan inilah perancangan masa hadapan saya.

Leave a Comment