Sungguh Kamu Aku Rindu (SKAR) versi akustik, lebih segar

rsz skar 2

Lagu ‘Sungguh Kamu Aku Rindu’ (SKAR) yang telah diperkenalkan secara rasmi pada bulan Mac yang lalu semakin menarik perhatian peminat muzik tempatan. Tambahan pula, lagu ini yang dicipta oleh Fahimi Rahmat bersama Mike Chan menerima sambutan yang sangat positif daripada semua peminatnya.

Menariknya, lagu duet yang menampilkan Athalia dan Fahimi Rahmat atau Fahimi itu kini diterbitkan dalam versi akustik yang sudah dilancarkan sejak 27 Ogos lalu.

Menurut Fahimi, SKAR versi akustik tidak mengambil masa yang lama untuk dihasilkan memandangkan lagu dan melodi asalnya sudah dianggap sempurna. SKAR versi akustik ini mengambil masa lebih kurang seminggu untuk dihasilkan. Kiranya tidak lama sebab untuk kali ini, versi akustik, jadi struktur lagu SKAR tidak berapa jauh dengan produksi yang lama.

Fahimi menerangkan, untuk kali ini kita penuhkan SKAR akustik dengan gitar yang mana ia dimainkan oleh Pown Hasril.

Fahimi berkata, proses penghasilan versi akustik dipermudahkan tanpa sebarang cabaran melainkan dia dan Athalia mendapat satu lagi pengalaman baharu dalam kerjaya mereka. Tapi ia satu pengalaman yang menarik sebab Fahimi mendapat peluang untuk mengubah lagu akustik yang kebanyakan instrumen digunakan adalah gitar.

Fahimi berkata, perkara yang sangat menarik apabila kita dapat dengar hasilnya. Sesi rakaman tidak mengambil banyak masa. Bagi Fahimi dan Athalia, mereka sudah tahu apa yang perlu dilakukan dalam lagu ini.

Menerusi versi akustik itu, Fahimi berharap SKAR semakin diterima baik kerana ‘vibes’ yang ditampilkan sesuatu yang cukup istimewa.

rsz skar 3

Menurut Fahimi, versi akustik ini adalah idea daripada pasukan dan sebenarnya sebelum itu Fahimi juga terfikir untuk membuat versi tersebut. Dalam masa sama, Athalia juga berbincang mengenai versi ini.

Sementara itu, Athalia menyifatkan kerjasama dengan Fahimi menjadikan penghasilan lagu SKAR versi akustik lebih bermakna.

Athalia berkata, SKAR mengisahkan mengenai rasa rindu yang amat mendalam terhadap kehilangan seseorang sama ada dalam bercinta atau pemergian seseorang yang sudah tidak ada di dalam dunia ini atau dalam hidup kita.

Athalia menerangkan, biarpun proses rakaman lagu SKAR agak mencabar kerana ia membabitkan dua gabungan suara antara lelaki dan perempuan yang mempunyai nada yang berbeza, tapi setelah berlatih, kami berjaya untuk mendapat nada yang sesuai.

rsz skar 1

Athalia berkata bagi proses video SKAR pula agak ‘fun’ dan semua sudah memberi kerjasama yang baik untuk menjayakan penggambaran video SKAR versi akustik ini.

Lirik lagu SKAR mengenai menghargai keberadaan orang lain adalah hal yang sederhana tapi amat bermakna. Hargai setiap insan yang kita sayang selagi mereka masih bernyawa.

Lagu SKAR adalah kolaborasi ulung dua bakat muda itu merupakan hasil kerjasama antara label Universal Music dan Faithful Music.

SKAR versi akustik boleh didengari di semua platform digital seperti Spotify, Apple Music, Deezer dan YouTube Music, sementara video muziknya boleh ditonton di saluran YouTube Universal Music Malaysia.

 

 

Penafian! – Artikel yang disiarkan dan dikongsi di laman web MyPermohonan serta artikel berkaitan dengan "Sungguh Kamu Aku Rindu (SKAR) versi akustik, lebih segar" adalah ringkasan daripada sumber asal. Pihak kami tiada kaitan dengan agensi kerajaan, syarikat ataupun pengeluar posting asal. Untuk maklumat lanjut sila ke halaman Penafian.

Leave a Comment