Peserta Malaysia Juara Parkour Asian Tour di Aeon Mall Seksyen 13 Shah Alam

parkour

Muhammad Naqib Abu Bakar merupakan peserta dari Malaysia yang telah menjadi Juara Pertandingan Local Speed, manakala naib juara oleh peserta dari Singapura, Koh Chen Pin dan Muhammad Faiz Saifulrahman dari Malaysia menjadi pemenang tempat ketiga.

Baru-baru ini pada 15 Ogos 2023, AEON Mall Shah Alam telah mengadakan satu pertandingan parkour yang disaksikan oleh dua Kumpulan terpilih bagi Pertandingan Local vs World Speed yang diadakan di ruang legar aras bawah beli-belah Aeon Mall Seksyen 13 Shah Alam.

Bagi pihak Local, ia diwakili oleh Muhammad Naqib Abu Bakar dan Muhammad Faiz Saifulrahman dari Malaysia, Koh Chen Pin serta Gwen dari Singapura manakala Wakil Antarabangsa pula diwakili oleh Stephanie Zitis dari Australia, Caryl Cordt Moeller dari Switzerland dan Javier Rodriguez dari Mexico.

Antara wajah yang turut memeriahkan acara ini adalah Timbalan Menteri Kementerian Belia dan Sukan, Y.Bhg Adam Ali, yang menyemarakkan suasana dengan semangat dan sokongan beliau terhadap sukan. Sama-sama menghiasi jemputan istimewa adalah Ketua Pegawai Eksekutif Persekutuan Gimnastik Antarabangsa(FIG) yang tidak lain adalah Morinari Watanabe, serta Ketua Pegawai Eksekutif Persekutuan Gimnastik Malaysia, Dato Tan Gin Soon. Kehadiran mereka memberikan capaian global kepada acara ini, menggambarkan betapa pentingnya parkour dalam arena sukan dunia.

madali

Namun, pesona semakin meluas dengan sentuhan keanggunan dari Setiausaha Pertama Konsulat Jepun Malaysia, Daisuke Takakashi, yang mewakili hubungan antara dua negara dan menggambarkan sokongan diplomatic kepada acara ini. Juga turut hadir adalah Timbalan Pengarah Urusan AEON Malaysia, Naoya Okada, yang membuktikan komitment AEON dalam mempromosikan gaya hidup sihat dan menyokong acara-acara sukan yang inovatif. Tidak terkecuali adalah kehadiran atlet-atlet parkour dari Jerman, Jepun, serta Filipina yang menyumbangkan elemen pelbagai budaya dan prestasi dalam acara ini.

Pertandingan ini mempertontonkan peserta-peserta yang penuh ketangkasan mengatasi halangan-halangan di kawasan pertandingan. Mereka berlari, meloncat, dan melakukan gerakan melambung (flip) dengan mahir, tanpa bergantung kepada peralatan, dalam masa terhad 45 minit. Kemenangan jatuh kepada wakil antarabangsa yang menakluki halangan-halangan dengan cepat dan penuh cekap.

Selepas pertandingan ini, AEON Mall akan berusaha untuk mempromosikan lagi sukan parkour di pusat beli-belah AEON seluruh negeri dalam usaha mereka memperkenalkan gaya hidup sihat kepada komuniti-komuniti persekitaran. Tambahan pula, parkour adalah sukan yang melibatkan pergerakan melalui halangan-halangan fizikal dengan kreatif dan efisien, dan ia tidak hanya baik untuk kesihatan fizikal malah ia juga mempunyai manfaat lain yang berharga.

Penafian! – Artikel yang disiarkan dan dikongsi di laman web MyPermohonan serta artikel berkaitan dengan "Peserta Malaysia Juara Parkour Asian Tour di Aeon Mall Seksyen 13 Shah Alam" adalah ringkasan daripada sumber asal. Pihak kami tiada kaitan dengan agensi kerajaan, syarikat ataupun pengeluar posting asal. Untuk maklumat lanjut sila ke halaman Penafian.

Leave a Comment