PERUBATAN MADANI (SPM) DISOKONG OLEH PPIM

Banyak aduan mengenai kesesakan hospital khususnya di bilik kecemasan, dihantar kepada Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Ketua Aktivis PPIM, Nadzim Johan@toqqi yakin peningkatan kos sara hidup menyebabkan rakyat terpaksa ke hospital kerajaan biarpun terpaksa menunggu lebih lama.

“Peningkatan pesakit yang memilih untuk mendapatkan rawatan di hospital kerajaan dipercayai menjadi pesakit perlu menunggu lama,” katanya dalam satu kenyataan.

Justeru, PPIM bersetuju dengan inisiatif Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Skim Perubatan MADANI yang diperkenalkan sejak 15 Jun 2023.

“Inisiatif ini merupakan program rintis oleh Kerajaan Malaysia melalui KKM yang bertujuan menampung keperluan kesihatan golongan B40 terhadap Penjagaan Kesihatan Primer Akut (Rawatan Pesakit Luar Kes-Kes Akut).

“Skim Perubatan MADANI membantu mengurangkan kesesakan dengan membolehkan rakyat yang layak mendapat rawatan ringan di klinik swasta secara percuma,” katanya.

Nadzim berkata melalui skim itu, jumlah pesakit di bahagian rawatan pesakit luar atau ringan di Jabatan Kecemasan Hospital dapat dikurangkan dan tumpuan boleh diberikan kepada kes kecemasan.

Selain itu, PPIM menyeru supaya lebih banyak klinik swasta mengambil bahagian menjadi sebagai klinik panel supaya usaha baik mengurangkan kesesakan pesakit di fasiliti KKM tercapai untuk kebaikan rakyat.

“Kami di PPIM memandang baik usaha KKM memudahkan rakyat golongan B40 mendapat kemudahan ini dengan kelayakan secara automatik tanpa memerlukan pendaftaran. Semua yang layak akan mendapat kemudahan ini tanpa mengira agama, bangsa dan kecenderungan politik.

“Rakyat perlu memeriksa kelayakan dan klinik panel di laman sesawang Protect Health dan hanya membawa kad pengenalan ke klinik yang tersenarai,” katanya.

Tambah Nadzim, PPIM berharap usaha yang baik ini diteruskan dan diperluaskan lagi. Terima kasih dan tahniah kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa kerana mengutamakan kebajikan rakyat.

Penafian! – Artikel yang disiarkan dan dikongsi di laman web MyPermohonan serta artikel berkaitan dengan "PERUBATAN MADANI (SPM) DISOKONG OLEH PPIM" adalah ringkasan daripada sumber asal. Pihak kami tiada kaitan dengan agensi kerajaan, syarikat ataupun pengeluar posting asal. Untuk maklumat lanjut sila ke halaman Penafian.

Leave a Comment