Penganjuran tayangan khas atau ‘wayang pacak’ sempena filem magiK

WhatsApp Image 2023 10 21 at 00.46.41

Tayangan istimewa atau ‘wayang pacak’ bagi filem magiK telah diteruskan di empat lokasi terpilih di seluruh negara iaitu YMCA di Pulau Pinang, Port Ipoh, dan Johor Baharu sejak bulan Oktober tahun lalu.

Menurut penerbit juga teraju utama produksi 42nd Pictures Sdn Bhd, Bea dan suaminya, pengarah Yasu Tanaka, tayangan khas atau ‘wayang pacak’ itu adalah cara alternatif sebelum tayangan di pawagam untuk menyampaikan filem itu secara terus kepada masyarakat tempatan.

“Semasa tayangan khas ini, Yasu menemui semula nilai atau kewujudannya sebagai pembikin filem indie.

“Pengalaman menganjurkan tayangan khas ini juga ini tidak ternilai buat kami,” kata pasangan suami isteri ini.

Yasu yang juga pengarah filem magiK berkata, pihaknya gembira kerana dapat berkongsi filem itu dengan penonton dan melihat reaksi mereka menerusi tayangan khas itu.

“Tayangan khas filem ini adalah versi ‘closed caption’ untuk memudahkan penonton dari komuniti bermasalah pendengaran,” katanya.

Sebagai bekas guru pendidikan khas, Bea berkata, tayangan khas filem magiK di YMCA, Pulau Pinang berjaya menarik seramai lebih 150 kanak-kanak dan dewasa pekak (CODA).

“Ia juga pertemuan semula saya dengan bekas pelajar yang juga seorang guru di mana dia membawa ramai pelajar dan guru pelajar bermasalah pendengaran untuk tayangan khas berkenaan.

“Komuniti pekak juga sangat fokus ketika menonton filem magiK menerusi skrin besar ketika tayangan khas filem ini,” katanya.

Kata  Bea lagi, kerja kerasnya dan Yasu untuk menganjurkan tayangan khas filem magiK juga membuahkan hasil apabila melihat orang ramai menghayati filem berkenaan.

rsz img 20231009 wa0067

“Pekak bukan kecacatan tetapi mereka mempunyai keupayaan yang berbeza,” katanya.

Bea juga mengucapkan terima kasih dengan kerjasama diberikan pihak Port Ipoh

kerana berjaya menjayakan acara tayangan khas dua hari dan menampilkan penonton yang sangat berbeza.

“Pihak kami menayangkan filem magiK kepada komuniti seni dan pelajar dari sekitar Ipoh pada tayangan khas 14 Oktober lalu.

“Pelakon utama filem ini, Beto Kusyairy turut hadir dan ia adalah kali pertama dia menonton filem magiK,” katanya.

Bea berkata, apa yang terbaik daripada tayangan khas kali ini ialah mereka dapat berkongsi filem magiK dengan komuniti pekak.

Katanya, tayangan khas pada 15 Oktober di Ipoh pula berjaya menarik seramai 100 orang termasuk dari Persatuan Orang Pekak Perak (POPP), Sekolah Rendah Khas untuk orang pekak dan Jabatan Pendidikan Negeri.

rsz 391693591 18393916540024729 5682810122345775465 n copy

“Hampir semua penonton bermasalah pendengaran ditemani guru dan ibu bapa mereka.

“Kami juga terkejut apabila melihat penonton OKU pekak menonton filem ini  sehingga selesai. Saya percaya kanak- kanak pekak mudah mengaitkan diri mereka dengan watak Kit dalam filem ini,” katanya.

Tidak ketinggalan, kata Bea, tayangan khas filem magiK yang terakhir di Embrace Hall, Johor Bahru dijayakan walaupun dengan penonton bersaiz kecil.

“Kerjasama dengan penduduk tempatan di Embrace Hall, Johor Bahru mengingatkan kami dengan komuniti kecil seni di Kuantan dan Sungai Petani sebelum ini,” katanya.

“magiK” dibarisi pelakon terkenal tanah air seperti Beto Kusyairy, Nadia Aqilah, Nam Ron, Ruminah Sidek, Roy Azman, Kamarul Eqifshah dan bintang cilik, Qisya Hairulzain.

Filem ini berkisar kepada kanak-kanak pekak berusia tujuh tahun, Kit di perkampungan yang terkenal dengan tarikan kelip-kelip dan menemui penonton di seluruh pawagam tanah air pada 30 November 2023.

Penafian! – Artikel yang disiarkan dan dikongsi di laman web MyPermohonan serta artikel berkaitan dengan "Penganjuran tayangan khas atau ‘wayang pacak’ sempena filem magiK" adalah ringkasan daripada sumber asal. Pihak kami tiada kaitan dengan agensi kerajaan, syarikat ataupun pengeluar posting asal. Untuk maklumat lanjut sila ke halaman Penafian.

Leave a Comment