MENANGANI KEMISKINAN HAID: ATLAS VENDING MEREVOLUSI AKSES TERHADAP KEBERSIHAN DIRI MELALUI MESIN LAYAN DIRI PRODUK SANITARI

sms selangor

ATLAS Vending, terkenal dengan penyelesaian mesin layan diri mereka yang inovatif, kini merevolusikan industri mesin layan diri dengan inisiatif terbaharu yang bertujuan untuk menangani kemiskinan haid. Dengan kerjasama Ahli Parlimen Bandar Tun Razak Yang Berhormat Dato’ Seri Dr. Wan Azizah binti Dr. Wan Ismail dan Libresse® Malaysia, ATLAS Vending menggunakan teknologi dan kepakarannya untuk menangani kemiskinan haid.

Pengenalan mesin ini merupakan satu langkah penting dalam misi ATLAS Vending bagi mengetengahkan isu tanggungjawab sosial dan berkhidmat untuk masyarakat. Dengan menangani kemiskinan haid melalui inovasi dan belas kasihan, ATLAS Vending bertujuan untuk membantu para wanita menguruskan kesihatan haid mereka dengan yakin dan bermaruah.

Kemiskinan haid di Malaysia menggambarkan secara jelas isu akses terhad kepada produk kebersihan wanita yang selamat dan bersih, ditambah pula dengan kekurangan pendidikan tentang kebersihan haid dan kemudahan sanitasi asas,” kongsi Amy Gan, Naib Presiden Pemasaran Etika Sdn Bhd bagi pihak ATLAS Vending . “Ramai yang tidak menyedari kewujudan komuniti di mana wanita dan kanak-kanak perempuan bergelut untuk membeli produk kebersihan dan hanya mampu menggunakan kain buruk atau kertas, yang menyebabkan rasa malu dan bimbang yang membawa kepada ketidakhadiran sekolah semasa tempoh haid.”

Bagi menangani keperluan mendesak ini, ATLAS Vending memperkenalkan mesin layan diri yang mengeluarkan produk kebersihan percuma bagi memastikan akses universal kepada produk kebersihan wanita yang penting. “Penyelesaian inovatif kami menggunakan sistem kad akses untuk mengeluarkan pek kebersihan haid percuma bagi memelihara privasi dan maruah pengguna,” jelas Amy. “Melalui penggunaan teknologi dan pemahaman tanggungjawab sosial, kami ingin memudahkan akses terhadap produk kebersihan wanita, terutamanya bagi masyarakat terpinggir.”

Penyelesaian ATLAS Vending yang inovatif dan berpandangan jauh ini menggunakan sistem kad akses untuk mengeluarkan pek tuala wanita percuma bagi mengutamakan privasi dan maruah pengguna. Dengan memanfaatkan kuasa teknologi dan pemahaman tanggungjawab sosial, ATLAS Vending berazam untuk memudahkan akses terhadap produk kebersihan wanita, terutamanya bagi penduduk masyarakat terpinggir. Bagi memastikan rangkaian yang meluas dan efektif, sebuah lagi mesin akan dipasang di Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM (HCTM) yang dahulunya dikenali sebagai HUKM (Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia) Cheras di Bandar Tun Razak. Sebanyak 600 penerima dari Sekolah Menengah Sains Selangor (S.M.S.S), Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Tun Razak (S.M.K.B.T.R) dan HCTM akan menerima kad yang membenarkan mereka untuk menerima satu pek kebersihan haid percuma setiap bulan melalui inisiatif ini.

Dalam ucapannya, Amy merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Bandar Tun Razak dan juga Libresse® Malaysia atas sokongan padu dan kerjasama mereka dalam membasmi kemiskinan haid. “Sebagai salah satu jenama perlindungan wanita terkemuka di Malaysia, Libresse® menyediakan akses mudah dan menyokong wanita dengan produk kebersihan yang memberikan keselamatan & perlindungan terbaik,” kata Amy. “Bersama-sama, kami akan mengorak langkah penting ke arah masa depan di mana tiada sesiapa akan dihalang akibat daripada kekurangan produk kebersihan wanita yang selamat dan terjamin.”

“Kami amat berterima kasih atas kerjasama teguh mereka dan nanti-nantikan kerjasama kami yang seterusnya di masa akan datang dari segi pendidikan dan memperluaskan pembekalan tuala wanita kepada para wanita Malaysia,” tambah Amy yang turut menekankan kepentingan usaha berterusan untuk menangani isu penting ini.

libresse

Kebenaran Disebalik Kemiskinan Haid.

Untuk lebih memahami situasi kemiskinan haid dan stigma terhadapnya di Malaysia, kita perlu mengambil langkah yang mampu dilaksanakan dengan jelas untuk memperbaiki kehidupan kaum wanita Malaysia dan memastikan tempoh haid tidak menghalang kemajuan mereka. Kajian menunjukkan bahawa kitaran haid masih belum diterima secara sepenuhnya, ini menimbulkan keperluan untuk memupuk persekitaran yang selamat untuk kanak-kanak perempuan membincangkan kesukaran yang mereka hadapi dalam tempoh haid tanpa rasa malu atau takut. Jika tidak, terdapat risiko bahawa wanita akan rasa teragak-agak untuk mendapatkan bantuan dan sokongan yang diperlukan. Kita perlu ingat bahawa tempoh haid bukan setakat pendarahan semata-mata; ia adalah cara badan kita menyampaikan maklumat tentang sistem pembiakan kita.

“Bantuan terhadap demografi sasaran B40 merupakan matlamat utama kami,” tegas Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Yang Berhormat Dato’ Seri Dr. Wan Azizah binti Dr. Wan Ismail pada pelancaran program perintis di Sekolah Menengah Sains Selangor, Bandar Tun Razak (S.M.S.S). “Kami tidak boleh membiarkan saja mana-mana individu menggunakan alternatif yang tidak bersih seperti sabut kelapa sebagai tuala wanita. Kami komited untuk tidak melupakan wanita-wanita dan gadis-gadis muda ini. Sudah tiba masanya untuk kita mengubah persepsi terhadap haid supaya wanita muda dapat tahu cara terbaik untuk menjaga diri sendiri semasa tempoh haid. Platform media sosial seperti TikTok dan YouTube boleh menyediakan pengetahuan dan pendidikan yang mudah diakses, baik bagi perempuan atau lelaki, bagi mempromosikan amalan kesihatan haid yang lebih baik.”

Yang Berhormat Dato’ Seri Dr. Wan Azizah binti Dr. Wan Ismail menekankan dengan jelas tentang masalah yang dihadapi individu yang menggunakan kertas tandas yang digulung dan tuala tangan untuk pengurusan haid. Kata beliau, “Wanita dan gadis muda menghadapi penindasan. Kebebasan dan peluang mereka disekat akibat daripada persepsi terhadap peranan jantina yang diharapkan daripada mereka apabila mereka akil baligh. Murid sekolah tidak perlu ponteng sekolah untuk mengelakkan rasa malu kerana tidak mampu membeli tuala wanita. Tak ada siapa patut perlu memilih antara memberi keluarga mereka makan atau membeli produk kebersihan untuk isteri atau anak perempuan mereka.”

Yang Berhormat Dato’ Seri Dr. Wan Azizah binti Dr. Wan Ismail menangani isu salah faham dan pantang larang mengenai kesihatan reproduktif, menekankan keperluan kritikal untuk membetulkan persepsi terhadap kitaran haid. “Kempen seperti ini amat penting dalam dunia digital kita untuk meningkatkan kesedaran dan mendapatkan sokongan,” tegas beliau. “Saya amat berterima kasih kepada pihak seperti ATLAS Vending dan Libresse® Malaysia atas komitmen mereka yang tidak berbelah bahagi untuk menyokong wanita dan gadis-gadis yang kurang bernasib baik. Sudah tiba masanya untuk dunia swasta dan badan-badan kerajaan mengikut jejak langkah mereka.”

“Haid adalah fitrah bagi seorang wanita, dan pengurusan haid secara sihat harus dapat diakses oleh semua wanita tanpa perlu rasa malu atau dibelenggu stigma. Sebagai jenama terkemuka dalam bidang kebersihan wanita, kami akan teruskan komitmen kami untuk menyokong wanita yang datang haid dan cuba memahami V-Zone mereka bagi membina persekitaran di mana wanita tidak dihalang daripada mempelajari tentang V-Zone mereka, dan digalakkan untuk menjalani kehidupan ideal mereka tanpa rasa malu dan ragu diri.” kongsi Yapp Pau Ling, Pengarah Komersial Vinda Malaysia Sdn Bhd. Libresse® dan inisiatif berterusannya dalam mendidik wanita mengenai V-Zone melalui kempen #KnowYourV telah memenangi perhatian pengguna, dan membolehkan mereka membuat keputusan termaklum serta memberikan rasa selamat dan terlindung semasa tempoh haid dengan pad berkualiti mereka.

“Kami faham bahawa penyelesaian ini adalah sebahagian daripada satu usaha jangka panjang. Oleh sebab itu, kami mahu memulakannya sekarang untuk menyokong perubahan bagi menghapuskan stigma yang telah lama berleluasa mengenai kitaran haid di Malaysia. Melalui perkongsian dan sokongan daripada badan kerajaan dan rakan-rakan korporat, kami berharap dapat memasang lebih banyak mesin Layan Diri ATLAS seperti ini dengan produk sanitari percuma di seluruh Malaysia supaya mereka yang menghadapi kesusahan boleh mendapatkannya dengan mudah,” rumus Amy.

Untuk maklumat lanjut tentang ATLAS Vending dan kempen ini, sila layari https://www.facebook.com/atlasasia.co/ atau https://www.atlasasia.co/

 

Penafian! – Artikel yang disiarkan dan dikongsi di laman web MyPermohonan serta artikel berkaitan dengan "MENANGANI KEMISKINAN HAID: ATLAS VENDING MEREVOLUSI AKSES TERHADAP KEBERSIHAN DIRI MELALUI MESIN LAYAN DIRI PRODUK SANITARI" adalah ringkasan daripada sumber asal. Pihak kami tiada kaitan dengan agensi kerajaan, syarikat ataupun pengeluar posting asal. Untuk maklumat lanjut sila ke halaman Penafian.

Leave a Comment