KISAH GEMENCEH BOYS YANG MENCIPTA KEAJAIBAN DALAM ARENA KRIKET GLOBAL

WhatsApp Image 2023 10 10 at 15.40.34 1

Kuala Lumpur, 9 Oktober 2023 – Di tengah-tengah jangkaan semua, ‘6 Jahanam,’ gelaran unik untuk enam anak FELDA, sedang bersedia untuk mengejar pingat emas dalam gelanggang kriket peringkat antarabangsa. Gemencheh Boys, sebuah filem inspirasi yang terinspirasi daripada kisah benar keenam pemuda FELDA dari Bukit Rokan Utara dan guru mereka, Cikgu Azman, bakal mengejutkan pawagam-pawagam di seluruh negara bermula 26 Oktober ini.

Diterbitkan oleh Astro Shaw, bekerjasama dengan GV Corporate Advisory dan SOL Pictures, filem ini jauh melangkaui konsep biasa filem sukan. Ia menghidangkan pengalaman bercerita yang mengagumkan dengan elemen humor, rasa bangga, dan sentuhan emosi yang mampu menggetarkan hati, semuanya dikongsi melalui tema semangat kesetiaan kawan dan tekad untuk mencapai kejayaan.

Dengan tagline ‘tiada berundur, tiada menyerah,’ Gemencheh Boys memaparkan cerita mengenai Shafiq dan kelima sahabatnya sepanjang tahun-tahun sekolah mereka. Perbuatan mereka yang mencetuskan kisah di luar sekolah bukan sahaja menjadi bualan dalam kawasan sekolah, malah juga menarik perhatian penduduk kampung yang menjadi saksi kepada perjalanan mereka.

Demi menjadikan mereka manusia berguna, Cikgu Azman bertanggungjawab untuk membimbing dan mendorong mereka menyertai pasukan kriket sekolah. Meskipun cikgu Azman tidak mempunyai asas tentang sukan yang dianggap elit itu, dia bertekad membimbing ‘6 jahanam’ –  Shafiq, Rashid, Fauzi, Amin, Shukri dan Azad untuk bermain kriket, sekaligus mengubah kehidupan mereka.

Filem ini diceritakan dari kaca mata atlet kebangsaan Shafiq Sharif yang mewakili Malaysia untuk Piala Dunia Kriket pada tahun 2019 serta berjaya merangkul pingat emas di Sukan SEA 2017. Gemencheh Boys membuktikan kita sebagai rakyat Malaysia, tidak kira apa jua latar belakang, apabila meletakkan kepercayaan dan kesungguhan, pasti mampu meraih kejayaan – ‘from zero to hero’.

WhatsApp Image 2023 10 10 at 15.40.34

Menarik lagi, babak-babak yang dipaparkan amat dekat dengan masyarakat kita dan ia akan membawa penonton mengimbau kenangan manis zaman kanak-kanak pada era 1990an. Antaranya main cop tiang, mandi sungai, petik buah mangga selepas balik sekolah, berbasikal sekitar kawasan kampung dengan kawan-kawan, lawan labah-labah dan simpan dalam kotak mancis, denda ketuk ketampi, layang-layang dan banyak lagi.

Gemencheh Boys adalah hasil arahan pemenang Cerita Asal Terbaik Festival Filem Malaysia 2017, Jason Chong bersama Eric Ong. Cerita asalnya diilhamkan oleh Jason dengan kerjasama Sky Khor untuk penulisan skrip.

Menurut Penerbit Eksekutif Gemencheh Boys merangkap Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad, “Filem Gemencheh Boys adalah sebuah cerita Malaysia dengan karakter dan mesej yang amat dekat dengan masyarakat kita. Tema yang dipersembahkan membuktikan kita semua, tanpa mengira latar belakang, mampu meraih kejayaan serta menjadi luar biasa atas usaha dan kepercayaan.” 

WhatsApp Image 2023 10 10 at 15.40.24

“Astro Shaw percaya Gemencheh Boys mempunyai tarikan hebatnya tersendiri, selain muncul sebagai naskhah berkualiti serta sarat dengan pengisian yang mampu meninggalkan kesan. Harapan kami agar filem ini dapat memberi inspirasi kepada masyarakat Malaysia berbilang kaum serta menyuntik minat terhadap karya tempatan.”

 “Dalam usaha mempromosikan Gemencheh Boys, kami telah mengadakan tayangan eksklusif. Kami berbesar hati apabila menerima maklum balas positif, lebih-lebih lagi apabila penonton bersorak dengan laungan ‘Monceh Mogah’ (Gemencheh Megah), di samping tepukan gemuruh bagaikan di stadium selepas tamat tayangan. Sebuah pengalaman menonton yang sangat berbeza”.

Gemencheh Boys menampilkan pelakon berpengalaman seperti Pekin Ibrahim, Farah Ahmad dan Dato’ Ahmad Tarmimi Siregar yang mempamerkan persembahan cukup meyakinkan. Pemenang Pelakon Lelaki Terbaik di Festival Filem ke-28, Pekin Ibrahim sekali lagi menonjolkan sisi berbezanya apabila membawa watak Cikgu Azman yang memerlukan dialog dalam dialek Negeri Sembilan. Selain itu, Gemencheh Boys menyandarkan wajah-wajah baru dalam arena lakonan sebagai tunggak utama Aqil Yaya, Syed Ahmad, Ayiet Harith, Kimi Norais, Izzue Deen dan Amir Kuziq. Turut membintangi adalah Zaidi Omar, Azman Hassan, Kamal, Rezuan, Ieda Moin, Arumugam A/L Vedan dan penampilan istimewa Farah Fauzana.

ASTRO 0559

Lagu rasmi filem ini adalah ‘Siapa Kami’ nyanyian penyanyi rap terkenal dari Negeri Sembilan, W.A.R.I.S bersama David Koon, Andrew Lui dan Ronald Mok.

Pengarah, Penulis Skrip, Cerita Asal Gemencheh Boys, Jason Chong menyatakan filem ini adalah tentang transformasi dan harapan. “Gemencheh Boys adalah sebuah kisah sebenar yang memaparkan tentang bagaimana seseorang mengubah kehidupan orang lain dengan memberi harapan dan keyakinan. Kami yakin filem ini mampu membuatkan penonton mengakui bahawa semua orang boleh menjadi seperti Gemencheh Boys jika percaya pada diri sendiri.”

Astro Shaw menjalinkan kerjasama bersama jenama tempatan APOM! dalam rangka promosi filem. Penonton boleh dapatkan t-shirt dan beg eksklusif Gemencheh Boys X APOM! di www.apom.my bermula 9 Oktober atau di outlet APOM! bermula 26 Oktober.

Gemencheh Boys juga mendapat sokongan daripada Malaysia Cricket Association dan Kementerian Belia Dan Sukan. Antaranya kolaborasi di acara julung kali diadakan di Malaysia, Internasional Cricket Counsil  – ICC Men’s Cricket World Cup Trophy Tour.  Selain itu turut bekerjasama bersama pusat beli belah AEON dan genama DGI dalam rangka promosi filem.

Pembelian tiket Gemenchech Boys boleh dibeli awal di pawagam seluruh negara bermula 18 Oktober ini.

Gunakan #Gemenchehboys bagi berkongsi pendapat mahupun keterujaan anda tentang filem ini. Ikuti perkembangan terbaru serta klip-klip menarik Gemencheh Boys di platform TikTok, Instagram, X, Facebook Astro Shaw dan Astro Gempak.

Nantikan Gemencheh Boys, sebuah cerita adaptasi dari kisah sebenar tentang enam budak FELDA yang digelar ‘enam jahanam’ yang berjaya mencipta sejarah dalam dunia sukan antarabangsa. Filem ini bakal berada di pawagam seluruh negara bermula 26 Oktober ini.

ASTRO 0190

Leave a Comment